pondělí 9. ledna 2012

Heraldická výzdoba kostela Nejsvětější Trojice ve Smečně

Toto starobylé městečko nedaleko Slaného překvapí návštevníka množstvím uměleckých památek. K nejvýznamnějších z nich bezesporu patří děkanský kostel Nejsvětější Trojice. Počátky této renesančně-gotické stavby kladou odborníci do druhé poloviny 14.století, kdy je také poprvé zmiňovaná v písemných pramenech. V husitské době podobně jako mnoho jiných přešla do rukou přívrženců kalicha. Avšak již r.1578 je nově přestavěný a znovu vysvěcený kostel zásluhou Jiřího z Martinic a jeho choti Elišky Bruntálské z Vrbna navrácen katolíkům. R.1602 se pak stává děkanským. V průběhu dalších staletí je několikrát opravován. S tím patrně souvisí také jeho heraldická výzdoba. V interiéru chrámu se nachází několik namalovaných erbů držitelů smečenského panství a jejich manželek, kteří byli donátory kostela. Na klenbě presbytáře těsně před oltářem je to uprostřed alianční znak Karla hraběte Clam-Martinic a lady Seliny Meade Guielfordové, nalevo od něho polepšený erb Martiniců a napravo Šternberků. V prostřední lodi se nachází na klenbě erby Jiřího z Martinic a Elišky Bruntálské z Vrbna. Ty jsou též na varhanách (spolu s korunami ozdobenými znaky šternberským a polepšeným martinickým), vyryty na cínové křtelnici a vytesány na vstupním renesančním portálu. Na klenbě levé postranní lodi pod oratoří je v připraveném oválu vyobrazen sdružený znak Jiřího Adama hraběte z Martinic a jeho druhé ženy Johany (Giovanny) Gonzaga di Castiglione. Protější loď je na témže místě vyzdobena aliančním erbem Františka Michala hr.z Martinic a jeho dvou manželek Marie Zuzany von Nostitz-Rieneck a Marie Anny ze Šternberka. Heraldika je rovněž zastoupena na jednom z náhrobných kamenů vsazených zvenku do jižný zdi kostela. Je to náhrobek Václava Weydy z Bezděkova ze 17.století.
Popis erbů a jejich majitelé:
1.) Znak Jiřího z Martinic
Původní erb Martiniců - dva stříbrné lekníny vyrůstajcí z jednoho kořene v červeném poli, klenot červená orlí křídla se stříbrnými lekníny a přikryvadla červeno-stříbrná. Jiří z Martinic *cca 1532 - 22.1.1598, nejvyšší kancléř Království českého 1597, syn Jana z Martinic (+1577) a jeho 1.manželky Izoldy Františky Berkové z Dubé (+1560).
2.) Znak Elišky Bruntálské z Vrbna
V modrém poli zlaté břevno doprovázené šesti zlatými liliemi (tři nad ním, tři pod ním), klenot zlatý šípem prostřelený sloup a přikryvadla zlato-modrá. Eliška Bruntálská z Vrbna +před 1585, dcera Bartoloměje Bruntálského z Vrbna (+ 1560) a jeho manželky Braxidy z Boskovic(+1573).
3.) Alianční znak Martiniců a Gonzagů-Castiglione
Heraldicky vlevo polepšený erb Martiniců - mezi lekníny přidána zlatá šternberská hvězda, štít obtočen řetezem Řádu zlatého rouna a nad ním korunka,vpravo pak znak Gonzágů,který je v knihách popsán takto: ve stříbrném štítě červený tlapatý kříž, provázený čtyřmi černými orlicemi s červenou zbrojí, střední štítek-1.pole červené se zlatým orlem, 2.p.čérvené se zlatým korunovaným lvem*, 3.p.pětkrát zlatě a černě dělené, 4.p.červené se zlatým křížem a čtyřmi odvrácenými půlměsíci, 5.p.zlaté se čtyřmi červenými kůly, 6.p.stříbrné s červenou hlavou, 7.p.devětkrát zlatě a černě dělené, přes vše kosmo zelená routová koruna, 8.p.modré poseté zlatými jetelovitými křížky a se dvěmi zlatými lososy postavemi hřbety k sobě a 9.p.střbrné se zlatým berličkovým křížem, doprovázeným mezi rameny čtyřmi zlatými křížky. Ve Smečně se však tinktury a figury některých těchto polí snad neznalostí malíře podstatně liší: 2.p.stříbrná orlice, 4.p.a 9.p.stříbrné berl. kříž červený doprovázený 4červenými křížky, 6.p.červené, 7.p.bez zelené routové koruny a 8.p.střbrné s černými rybami postavenými hřbety k sobě. Nad štítem zlatá korunka. Štítonoši aliance jsou zlatí gryfové z erbu Martiniců. Jiří Adam hrabě z Martinic* 9.6.1602- +21.11.1651, víceprezident královského apelačního soudu 1627-1628, prezident české komory 1628-1632, nejvyšší kancléř Království českého 1644, tajný rada a komoří, rytíř Zlatého rouna, syn Jaroslava Bořity z Martinic ( +1649) a jeho první manželky Marie Eusebie ze Šternberka( +1634 ), 1.mn.Marie Alžběta z Vrtby. Johana (Giovanna) Gonzaga di Castiglione *1612 - +1688, druhá manželka Jiřího Adama, dcera Františka (Francesca) Gonzagy, markýze di Castiglione(+1616) a Bibiany z Pernštejna (+1616), 2.mn.Diego Zapata, vícekancléř milánský.
4.) Alianční znak Martiniců,Nosticů a Šternberků
Erb Martiniců ( uprostřed ) - štít totožný se znakem Jiřího Adama, klenotem jsou dvě rozevřená orlí křídla, každé se střbrným leknem a mezi křídly rakouský štítek (střbrné břevno v červeném poli) s písmeny F,M,R (pod sebou) korunovaný knížecí korunou a přikryvadla červeno-stříbrná (nenamalována). Nosticové (heradicky vpravo) - čtvrcený štít se srdečním štítkem, jenž je červený se třemi zlatými pruhy (hrabství Rieneck). Přes celý velký štít je kotva střídavých barev zlaté a modré. V 1.p.modrém jsou na zlatém stoupajcím půlměsíci dva od sebe odvrácené červenostříbrně šachované kančí zuby, v 2.p.stříbrném je černé křídlo se zlatým břevnem, 3.p. je stříbrné a 4.p.modré. Klenotem je stříbrná vyrůstajcí labuť s červeným zobákem a přikryvadla jsou červeno-stříbrná /vlevo/ a černostříbrná /vpravo/ (nenamalována). Šternberkové - zlatá osmihrotá hvězda v modrém poli, v klenotu tatáž hvězda mezi dvěma modrými orlími křídly a přikryvadla modro-zlatá (nenamalován). Aliančními štítonoši jsou dva zlatý gryfové. František Michal hrabě z Martinic *1704 - +27 .1.1773, rada apelačního soudu na Hradě pražském 1727 – 1729, poté rada komorního soudu, hofmistr arciv. Marie Magdaleny, tajný rada, komoří a od r.1737 místodržící, syn Jiřího Adama Ignáce z Martinic(+1714) a jeho druhé manželky Marie Josefy ze Šternberka(+1747). Marie Zuzana von Nostitz-Rieneck *1707 - +1758, dcera hraběte Jana Karla von Nostitz-Rieneck (+1740) a jeho první ženy Marie Maxmiliany von Sinzendorf (+1718). Marie Anna ze Šternberka *18.9.1741 - +25.7.1818, dcera hraběte Adama Františka Arnošta ze Šternberka (+1789) a jeho prvé manželky Marie Terezie von Walburg-Zeil (+1749)
5.) Erb Martiniců
Je to jeho polepšená varianta, v klenotu je nad rakouským štítkem císařská koruna a štítonošmi jsou zlatí gryfové. Jinak je popis shodný se znakem hraběte Františka Michala
6.) Erb Šternberků
Totožný popis jako u znaku hraběnky Marie Anny. Navíc jsou jen podobně jako u protějšího erbu Martiniců namalována též přikryvadla.
7.) Alianční erb Karla Clam-Martinice a Seliny Meade Guilfordové
Znak Clam-Martiniců(vpravo) - štít polcený, vpravo znak Clamů a vlevo polepšený erb Martiniců.Clamovská polovina je čtvrcená se srdečným štítkem korunovaným zlatou pohanskou korunou. Je na něm ve zlatém poli ze skalnatého trojvrší rostoucí nahá panna se zeleným věncem a rozevlátými vlasy, která má v pravé pozdvižené ruce jelení paroží,vše v přirozené barvě (Clam).1.a 4.pole je kosmo stříbrně a černě dělené (von Nopping). V 2. a 3.zlatém poli je šedá pruhovaná kočka ve skoku(von Polching). Znak Meade**(vlevo) - snížená hermelínová krokev provázená 3 stříbrnými jetelovými trojlisty / 2 v horní části,1 v dolní části / v červeném poli.Štíty spojeny nad nimi položenou hraběcí korunkou. Nad ní černý orel se zlatou zbrojí a zlatou iniciálou F II. na hrudi.Klenoty zleva: 1.složená křídla kosmo dělená stříbrno-černě, přikryvadla černo-stříbrná (von Nopping), 2.rostoucí panna se srdečního štítku,přikryvadla černo-zlatá(Clam), 3.červená křídla se stříbrnými lekny, mezi nimi císařskou korunou korunovaný rakouský štítek s černými literami F.M.R, přikryvadla červeno-stříbrná (Martinic) a 4.šedá pruhovaná kočka ve skoku,přikryvadla černo-zlatá (von Polching). Štítonošmi jsou zlatý gryf (vpravo) z erbu Martiniců a hnědá sedicí orlice se zlatou zbrojí,obojkem s řetězem a rolničkami na nohou ( vlevo) z erbu rodu Meade. Karel Jan Nepomuk hrabě Clam-Martinic, sv.p.vonHöhenberg *23.5.1792 - 29.1.1840 generální pobočník a člen státní rady rakouského císaře Ferdinanda I., syn Karla Josefa hraběte Clam-Martinic(+1826) a jeho manželky Marie Anny z Martinic (+1832). Selina Meade *2.5.1795 - +29.8.1872, dcera Roberta Meade, lorda Guilford de Gillhall, druhého earla of Clanwilliam(+1805) a jeho manželky Marie Karolíny z Thunu a Hohensteina (+1800)
8.) Znak Václava Weydy z Bezděkova ( +1629 )
Tvořího napříč dělený štít,v jehož horní polovině je běžící beran a dolní polovina je čtyřikrát dělená příčnými pruhy. Nad štítem je kolčí helm s točenicí a přikryvadly. Klenotem je polovina vyskakujcího berana.
............................................
*Literatura uvádí též stříbrného dvouocasého lva [český lev - říšský vikariát udělený Karlem IV.] (Lobkowitz) nebo jednoocasého lva červeného ve střbrném poli (Vykouk)
**Vykouk udává pole modré.

Použitá literatura:
A.Podlaha-Posvátná místa Království českého VII.Praha 1913, F.Velc-Soupis památek umě- leckých a historických v Království českém XX.Praha 1904 ,Ottův slovník naučný 28sv.Praha 1888-1909, J.Vykouk-Heraldika Smečna HERALDIKA A GENEALOGIE 4 / 1983, F.Lobkowitz- Zlaté rouno v Čechách HERALDIKA A GENEALOGIE 4 / 1991, P.Mašek - Modrá krev Praha 1992, J.Louda a M.Maclagan Lines of succession London 1991, Karel Kuča - Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI.Praha 2004, Almanach českých šlechtických rodů Brandýs nad Labem 1999
Internet:htp://genealogy.euweb.cz


Foto: V. Přibyl